Hai dan Hello !

Saya ada cerita baru untuk awak. Selamat membaca dan semoga terhibur :)


Evangelina

Terima kasih beribu lemon kerana singgah ke blog saya yang serba kekurangan ni.

Sunday, October 14, 2012

Airis

Dia betulkan tali tote bag Fila di bahu kiri. Kaki kiri sedari tadi landing baik punya dekat dinding belakang. Habislah bercop tapak kasut dekat dinding belakang ni. Tapi dia peduli apa, siapa suruh fakulti tak sediakan kerusi dekat koridor. Kan?

“Dia orang ni suka betullah keluar lambat.”

Airis menoleh pandang. “Biasalah, lecturer dia orang ni berwibawa sangat.”

Sudah lebih 15 minit mereka tercongok dekat luar kelas ni. Bukan setakat students, lecturer sekali berdiri macam Tugu Negara dekat luar kelas ni. Kalau sekali-dua terpaksa menunggu, tak pe jugak. Niiii setiap minggu kena tunggu. Fed up betullah!

“Budak kelas mana ni?” Tash dekat sebelah dah tayang muka tak puas hati.

Airis angkat bahu. “Budak Power. Kot?” Dia bukannya pegawai yang susun jadual waktu yang kena tahu kelas apa dekat dalam tu.

Pintu kelas ditolak dari dalam. Berpusu-pusu pelajar keluar dari kelas tu. Masing-masing muka stress je.

Airis curi-curi pandang ke arah mamat yang berkemeja kelabu tu. Sedaya-upaya tak nak terkantoi. Tapiiii.. dia mana reti cover sangat. Nah, terkantoi jugak pandang anak teruna orang!

“Hai.”

Airis terus speechless bila mamat berkemeja kelabu tu tegur. Dia tegur aku? Ohemgee! Miracle gila ni.

“Kelas apa ni?”

Airis masih bisu. Mulut macam tak boleh nak menjawab. Entah mana hilang suaranya.

“Budak kelas awak dah masuk tu. Tak nak masuk ke?”

Automatik, mata Airis terus scan sekejap koridor. Memang koridor kosong. Tash pun dah masuk kelas? Slumber badak je tinggalkan aku dekat sini? Kurang asam jawa punya member!

“Hmm.. bye!” Pamit Airis. Terus dia tinggalkan mamat berkemeja kelabu tu. Langsung dia tak pandang belakang.

“Terus balik ke, weh?”

Luth menoleh pandang. “Dah tu? Takkan nak berkampung dekat sini.”

“Jumpa esoklah macam tu.” Bahu kiri Luth ditepuk perlahan. “Aku gerak dulu.”

Luth pandang Akif yang dah jalan meninggalkannya. Dia pandang pintu kelas yang bertutup tu. Tak tahu kenapa, tadi dia berani gila tegur gadis berbaju kurung polka-dots biru-hijau tu. Kena sampuk ke Luth?

******

Airis berdiri betul-betul di hadapan papan kenyataan tu. Matanya sedari tadi sibuk scan sekejap inci senarai nama yang elok ditampal dekat papan kenyataan.

“Kau group mana, Ai?” Tash senggol lengan kiri Airis.

“Kejap. Aku belum jumpa nama aku.” Airis ni memang dari dulu ada masalah kalau nak cari nama sendiri dekat senarai nama. Macamlah nama susah sangat kan? Padahal, nama dia pendek je. Airis binti Zaquan.

“Ni haaaa..” Tash tunjuk dengan jari telunjuk.

Airis pandang senarai nama tu. Matanya scan lagi dari atas ke bawah. Nak tengok siapa lagi yang satu group dengannya. Saat mata terpandangkan sebaris nama tu, Airis terus tercungap-cungap.

“Weh kau kenapa?” Tash dah gelabah tengok Airis yang macam tak cukup oxygen tu. “Jangan buat aku cuak, Ai.” Tash kipas-kipaskan Airis dengan file di tangan kiri.

Mata Airis masih terlekat pada senarai nama tadi. Kenapa, kenapa aku satu group dengan dia? Kenapa tak dengan orang lain?

“Ai, kau okey ke tak ni?” Tash semakin pelik tengok Airis yang tak berkelip pandang senarai nama tu. “Relax ah, bukannya kau tak kenal budak-budak ni.”

Airis memang takde masalah dengan ahli kumpulannya. Tapi dia ada masalah bila diletakkan dalam satu kumpulan dengan ‘dia’ tu.

“Ai, kau memang nak bertapa depan ni ke?” Tash dah cekak-cekak pinggang. “Aku lapar ni, Ai.”

Airis menoleh pandang. “Okey, jom kita pergi makan.”

Airis terus jalan menonong meninggalkan Tash yang dah membebel sorang-sorang dekat belakang tu. Takpe Airis, satu hari je kau kena menghadap muka dia. Satu hari je!

*******

Airis menolak pintu kelas dari luar, kepala sahaja dijengukkan ke dalam. Baru tiga-empat orang dalam kelas tu. Airis tak jadi nak masuk dalam. Dia tunggu di luar kelas.

Hari ni, dia orang ada program. Program pemantapan insaniah ke hape entah nama dia. Airis malas nak ambil port. Yang dia tahu, sepanjang program ni akan ada sesi LDK dan ceramah.

“Hai.”

Lambat-lambat Airis menoleh pandang. “Hai.” Dia tarik senyum segaris.

“Group 12, eyh?”

Airis angguk sambil senyum. “Group 12 jugak ke?”

“Ha’ah.” Dia bersandar di sebelah Airis. “Kenapa tak masuk dalam?”

Airis betulkan letak beg di bahu. “Takde orang pun lagi.” Jeda. “Kita datang awal sangat, kot.” Inilah dinamakan janji melayu. Dalam tentative kata program mula jam 9 pagi, tapi pukul 9.30 pagi pun takde orang lagi. Hais!

“Dah lama sampai?”

“Baru 5 minit.”

“Ohh..”

Airis diam. ‘Dia’ itu pun diam. Airis ni pun bukannya jenis ramah dengan orang. Dia akan buka mulut kalau ada yang datang menegur dulu. Kalau orang tak tegur, memang dia senyap je lah.

“Tu.. lecturer dah sampai.” Suara dia memecah sunyi. “Tak nak masuk?”

Airis angkat bahu. “After you.” Chehwah, habis gentle-lady la ni Airis oi? Airis ikut masuk selepas ‘dia’ melangkah masuk ke dalam kelas.

Kelas yang kosong tadi semakin penuh apabila jarum jam menginjak ke angka sepuluh. Hais, jam dia orang ni ikut waktu mana ha? Lambat gila sampai.

“Okey, disebabkan kita pun tak de banyak masa.” Suara Puan Linda memecah sunyi. “Saya nak awak semua buat satu bulatan dekat tengah-tengah ni.”

Masing-masing terus bangun dari kerusi. Tolak meja ke tepi dinding, dan susun kerusi membetuk satu bulatan besar di tengah-tengah kelas.

Puan Linda duduk di tengah-tengah pelajar lelaki dan perempuan. “Okey..” Puan Linda angkat kepala. “Kita mulakan program kita dengan bacaan Al-Fatihah.”

“Sebelum kita mulakan sesi pertama, saya nak awak semua perkenalkan diri masing-masing. As simple as possible.” Puan Linda tepuk bahu pelajar perempuan di sebelahnya. “Awak mula dulu.”

Pelajar perempuan berbaju kurung kuning air itu menarik senyum segaris. “Nama saya Syarifah Nur Balqis binti Syed Hashim. Boleh panggil saya, Pah.” Dia senyum menampakkan barisan giginya yang putih.

Di sebelah Pah ada Karina. Di sebelah Karina pula Suzi. Lepas tu Aida, Nina, Uya, Mimi dan Saida.

“Assalamualaikum.” Airis menarik senyum segaris. “Nama saya Airis binti Zaquan. Boleh panggil saya, Airis.”

Habis giliran pelajar perempuan. Di sebelah Airis pula ada Hakim, Lokman, Kamal, Faiz, Meor, Hanif, Amer, Saif dan Acap.

“Nama saya, Muhammad Luth bin Zahid. Panggil, Luth.”               

Sedari tadi, mata Airis asyik curi-curi pandang dekat mamat yang nama Luth tu. Dia memang dari dulu sukaaaaa dekat Luth ni. Bukan suka betul-betul pun. Dia suka tengok muka Luth je. Itu je tau!

Selepas sesi suai-kenal habis, mereka dibahagikan kepada empat kumpulan kecil. Nak dijadikan cerita, Airis boleh pulak tersama kumpulan dengan Luth!

“Kita jumpa lagi.” Tegur Luth masa dia orang membentuk satu bulatan kecil di bahagian belakang kelas.

Airis senyum je. Dia tak tahu nak cakap apa. Dalam kumpulannya ada Uya, Kamal, Saif dan Luth. Kenapa dalam ramai-ramai orang, dia boleh satu kumpulan dengan Luth? Kenapa?!

******

Program hari ni berjaya dihabiskan awal. Nasiblah Puan Linda tu sporting, kalau tak mahunya dia orang habis tepat jam 6 petang.

Airis keluarkan BlackBerry dari dalam beg. Slide ditolak ke atas. Laju sahaja jarinya menari di atas keyboard.

“Nak balik dah?”

Nasib tak tercampak BlackBerry di tangan. Airis pandang ke sebelah kanan. Luth berdiri betul-betul di sebelahnya. “Kena tanya kawan kejap.”

“Ohh..”

Airis kembali memandang skrin BlackBerry. Luth masih berdiri di sebelahnya, macam takde gaya nak beredar pun.

BBM dari Tash masuk.

Kau balik ah dulu. Nanti aku balik dgn Kimi :D

Airis menjulingkan mata ke atas. Orang ada pakwe kan, mestilah balik dengan pakwe. BlackBerry disimpan kembali ke dalam beg. “Tak nak balik ke?”

Luth pandang Airis. “Tunggu awaklah.”

“Hah?!”

Luth tergelak kecil. “Parking kereta dekat mana?”

“Depan ni.”

“Jomlah, gerak sekali. Saya pun parking situ.” Luth terus tekan butang lift. Punyalah dari tadi masing-masing terpacak depan lift, tapi takde sorang pun nak tekan butang turun bawah. Hais.

Sampai di tingkat bawah, mereka jalan beriringan untuk melintas jalan. Nasib baiklah ada Luth dekat sebelah ni ha, kalau tak entah sampai bila si Airis ni nak berdiri dekat tepi jalan.

Kalau nak tahu, Airis ni tak pandai lintas jalan tau! Dia selalunya ambil masa lebih daripada 10 minit kalau nak lintas jalan.

“Jom.” Ajak Luth apabila jalan mulai lengang.

Airis ikut beberapa tapak dari belakang. Entah kenapa, dia rasa Luth ni species gentleman. Nak tahu kenapa? Sebab sebelum lintas jalan tadi, Luth berdiri bertentangan dengan arah kereta.

Senang kata, kalaulah accident, Luth akan kena langgar dulu. Airis, tak baik tau doakan orang macam tu. Eh… ni bukan doa, ni nama dia perumpamaan!

“Dah sampai.” Suara Luth mengembalikan Airis dari lamunan.

Rupanya, Airis tak sedar pun yang mereka dah sampai betul-betul dekat sebelah kereta dia. Jauhnya berangan!

“Where’s your car?” Ringan aje mulut Airis bertanya.

Luth senyum. “Ni.”

Airis mengangguk tanpa suara. Sebenarnya, dia kenal sangat dengan kereta yang parking sebelah keretanya ni. Nak tahu kenapa? Sebab, dia dah 3 tahun usyar si pemilik kereta ni dari jauh.

“Jumpa lagi.” Airis buka pintu kereta.

Luth angguk. “InsyaAllah.” Luth pun buka pintu.

Tapi belum sempat Airis nak masuk ke dalam kereta…

“Aiiii..”

Airis rasa macam jantung nak gugur je bila dengar Luth panggil dia macam tu. “Haaa..”

“Drive baik-baik.”

Airis angguk. “Awak pun.”

“Aiii..”

Airis jongket kening kiri memandang Luth.

“Nak nombor boleh?”

“Nak buat apa?”

Luth angkat bahu. “Saje. Nak berkenalan.”

“Kita bukan dah kenal ke?”

“Kalau nak kenal lebih rapat?”

“Boleh add dekat Facebook.” Airis tarik senyum. “Cari je, Airis Zaquan.”

“Kalau nak lebih rapat?”

Airis angkat bahu, sebelah tangan mendarat di birai pintu kereta. “Bolehlah masuk meminang.” Airis kenyit mata lalu tergelak kecil.

“Boleh ke?”

“Boleh.”

“Bila?”

Airis ketuk dagu sambil menengadah langit. “Bila awak..” Airis pandang Luth. “Bila awak dah sedia untuk pikul tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga. Hmm.. bila awak dah ready nak layan kerenah saya.”

Luth tutup pintu kereta. Dia melangkah menghampiri Airis. Belakang badan disandarkan pada pintu di sebelah pemandu. Kini, jarak dia dan Airis agak dekat. “Kalau nak kenal, kenalah bagi nombor telefon. Kan?”

Airis geleng kepala. “Kenal saya dari sini.” Airis lekapkan tapak tangan ke dada.

“Macam mana tu?”

“Doa supaya Allah tunjukkan jodoh yang terbaik untuk awak.” Airis tarik senyum. Swatch di pergelangan kiri dijeling. “Okeylah, saya balik dulu. Assalamualaikum.”

“Waalaikumussalam.”

Airis masuk ke dalam kereta. Enjin kereta dihidupkan. Dari ekor mata, dia nampak Luth masih berdiri tegak di sebelah keretanya.

Dia bukannya jual mahal cuma entahlah, dia pun tak tahu kenapa dia tak nak bagi nombor telefon dekat Luth.

Dia pernah dengar cerita, orang kata Luth tak pernah pelawa perempuan naik kereta dia. Sebabnya, bagi Luth biarlah gadis yang naik tu nanti adalah gadis yang betul-betul istimewa di hatinya.

Tok! Tok!

Airis menoleh pandang apabila tingkap keretanya diketuk. Cermin tingkap diturunkan. “Yes?”

Luth hulurkan secebis kertas. “Ni nombor saya.” Luth letakkan cebisan kertas tadi betul-betul dekat atas tapak tangan Airis. “Bila-bila awak dah bersedia untuk berkenalan dengan saya, just give me a call.”

“Call awak?” Memang taklah Airis nak call lelaki.

“Just miscalled me.”

“Miscalled?” Airis buat-buat tak faham.

Luth senyum. “Saya suka dekat awaklah, Airis.”

“Hah?!”

“You heard me.”

“Tapi.. kita kan baru kenal.”

“Tiga tahun saya tunggu nak tegur awak. Saya taknak sia-siakan peluang yang ada ni.”

“Tiga tahun?”

“Ha’ah. Since day one we met.”

“Kita pernah jumpa ke?”

Luth geleng kepala. “Third floor. Bangunan hotel. 14 Oktober 2009.”

“Haaaa?” Airis dah blur. “Saya jumpa ramai orang dekat tangga tu.”

“Sayalah salah seorang daripada ramai-ramai yang awak jumpa tu.” Luth kenyit mata kiri. “Saya balik dulu. Assalamualaikum.” Luth terus bergerak ke pintu sebelah kanan. Sebelum masuk ke dalam kereta, sempat dia melambaikan tangan kepada Airis.

Airis pandang cebisan kertas di atas tapak tangannya. Tiga tahun? Dia usyar Luth dari jauh pun dah tiga tahun. Adakah ini satu kebetulan atau satu ketentuan?

TAMAT


* maaflah kalau cerita ni tak menepati piawaian hati awak semua.

99 comments:

  1. omgeeeeee,L.O.V.E it so much! pliss sambung! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa sambung lagi lah? macam sangkut je jalan ceritanya.. huhu

      Delete
  2. kesah si bulanhijau ye..?! comel jer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh bukan. Ni cerita tetiba muncul dalam kepala
      Heee

      Delete
  3. menarik jgk.. kena ad sambungan nie.hehehehe

    ReplyDelete
  4. nampak sgt ke'tension'an kak bulan..haha
    sambung la lg.. ngeeeeeee :D
    all the best for u'r midterm.

    ReplyDelete
  5. Alamaak so sweet. Nice story.(:

    ReplyDelete
  6. ala..tak kan dah tamat...sambung la lg...ape jd ngan airis n luth...?

    ReplyDelete
  7. la... knape pendek... boleh smbung lagi ni bulannnnnnnn..:P

    ReplyDelete
  8. alahaii. sweettt. mencapai piawai cik bulan. haha

    ReplyDelete
  9. tu diaa... semua pakat mintak sambungan... haha...
    sila la ptimbangkan permintaan pembaca2 awak ni cik bulan... ahaks... ;)
    saya pun nak gak sambungan dia... :)

    ReplyDelete
  10. sweeet sangat ! :p

    ReplyDelete
  11. Cikbulaannn.sambung plissss..

    ReplyDelete
  12. ni macam elum ending lgi ni cik bulan. muahaha

    *afifa anuar

    ReplyDelete
  13. Uikss..menarik!! Ehh ape jadi ngan depa berdua. Luth msk meminang x? *gaya nk suh sambungggg*

    Thanks cik bulan..

    ReplyDelete
  14. saya suka dekat awaklah airis.. hihi. comel je..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comel kan ?

      *oke perasan dah*

      Delete
    2. aah comel sgt.. hahaa..

      nak phone number luth please..:))

      Delete
    3. Haaaaa luth bagi nombo kat Airis je ;P

      Delete
  15. i like it...best..nak sambung lg ;)

    ReplyDelete
  16. alalala sweetnya..... boleh tenangkan hati sikit baca nie.Sebelum baca hati nie taktenang dup dap dup dap aje....hehehe Thanks Kak Bulan.. ^^

    ReplyDelete
  17. girl... so suwwwiiittt!! mami likeee!!

    ReplyDelete
  18. Ohhhhh emmmm geeeee sweetness overload!!!!!! Menusuk hati jantung kalbu betul cerita ni. Too bad satu episod jeeeee :'(((((

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. Tengoklah sape tukang cerita dia
      HAHAhAHAHAH !

      Delete
  20. hah selamba jee luth tu ckp dia suka airis eh. comelsangaaaat ! ;D

    -haikadove-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamba sangat !
      Tetiba pulak berani semacam si Luth ni :P

      Delete
    2. sy sukaaaaa cara airis jawab tu. nak buat mcmtulah bila org mintak no boleh ? hahahaaa ;p

      Delete
    3. Haa boleh sangat !
      Especially orang comel macam cik ika xD

      Delete
  21. menarik cite ni.. wpn dh ade perkataan TAMAT kt bwh tp nk jgk cik bulanhijau kita ni sambung lg cite ni.. boleh la..*dgn penuh pengharapan*

    ReplyDelete
  22. :D babe this is awesomeeeee..ngaaa..kenapa ada TAMAT kt situ..alaaaa dh 3 kali baca..hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 kali ?!
      Serious ha ? Haiyaa parah ni babe !

      Delete
  23. oh cter ni sweet sgt.
    smbung r lg cter ni :D

    ReplyDelete
  24. superb..osem..goges!!!
    sambung la lagii cik bulan..pleaseee
    awk buat sy senyum sampai telinga...manis sangat! =))

    ReplyDelete
  25. manis cm cotton candy!awww~

    ReplyDelete
  26. like...like...like...like, sweet
    terubat rindu kat tulisan cik bulan hehehehe

    ReplyDelete
  27. tolong2...sya nk sambungan....nk3....^^

    ReplyDelete
  28. sambunggaann ?? hhih . suke ni ~ hihihi

    ReplyDelete
  29. alalalalalahaaaiii..nak lagi..;'(
    hihi..comey2..

    ReplyDelete
  30. Kak bulan. Cerita ni comel ok comel! Bila free, i mean lepas exam. Sila sambung. hihi. demand pula :) apa apa pun, sangat best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahah !
      Dah habis exam tapi taknak sambung. Boleh kan?

      Delete
  31. Manis. Lebih gula. Haha. Sweet yang teramat kak bulan. Dan juga comel. Aaa. I love this.

    ReplyDelete
  32. alaaa knpa sweet sngt cite ni..ahaks..suke2
    .. first time baca krya kak bulan ni.. thumb up okehh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee terima kasih dan semoga terhibur.
      Selamat membaca!

      Delete
  33. sweet!! alaaaaa.. nak request special ending leh? kih3

    ReplyDelete
  34. Whoa :O Awesome. Comel cerite nih ;) Thanks kak bulan :D Hope getting more interesting stories from you :)

    ReplyDelete
  35. sambung pleasee... Best sgt2

    ReplyDelete
  36. best sesangat,cer lah sambung g dek...

    ReplyDelete
  37. sweeeeeeet gile oke!

    ReplyDelete
  38. hai, senyum sampai langit awak best gile! hari-hari saya baca. haha. airis pun best. hope awak dapat tulis banyak lagi. :)

    ReplyDelete
  39. hai, kak bulan. senyum sampai langit best gile! hari-hari baca. haha. airis ni pun best. manis sangat. haha. hope akak dapat tulis banyak lagi :)

    ReplyDelete
  40. Kenapa dalam novel tak sama dgn sini?? Frustnya kitaaaaaaaa. :((

    -nana-

    ReplyDelete
  41. Kak, kenapa dalam novel tak sama denga kat sini? Frustnya kitaaaaaa :((

    ReplyDelete
  42. Alaaa... tak sama dengan novel.... Bulan, tolong sambung cerita fasal Luth... wuarghhhh.... kesian kat dia.... huk huk huk....

    ReplyDelete